Strafrechtadvocaat in zedenzaak, de ene zaak is de andere niet…

Strafrechtadvocaat in zedenzaak, de ene zaak is de andere niet…

Rechtsbijstand verlenen bij het politieverhoor door de strafrechtadvocaat.

Zedenzaken… een woord waar iedereen een eigen associatie bij heeft. Soms terecht, maar ook soms onterecht. Een zedenzaak vangt doorgaans aan met een aangifte. Iemand doet aangifte van een strafbaar feit. Soms wordt de aangifte onderbouwd met bewijsstukken, soms ook niet. Een zedenzaak is dan ook een lastig feit omdat het doorgaans feiten zijn waar geen getuigen bij aanwezig zijn geweest.

 

Politieverhoor naar aanleiding van een aangifte

In Nederland is iedereen gerechtigd tot het doen van een aangifte van een strafbaar feit. Naar aanleiding van deze aangifte zal de politie een onderzoek starten. In het geval er aangifte wordt gedaan in een zedenzaak dan wordt de zaak behandeld door een speciale afdeling van de politie. Deze afdeling wordt bemand door zedenrechercheurs, rechercheurs die een aanvullende opleiding hebben gevolgd om dergelijke zaken te onderzoeken.

Als de aangifte wordt doorgezet en er een duidelijk verdachte in beeld is, dan wordt de verdachte of buiten heterdaad aangehouden of hij/zij wordt uitgenodigd voor het verhoor. In dat laatste geval krijgt de verdachte een uitnodigingsbrief thuis waaruit blijkt waarvan hij wordt verdacht en wanneer hij wordt verwacht op het politiebureau om een verklaring af te leggen.

 

Politieverhoor rechtsbijstand strafrechtadvocaat

In zedenzaken zien we vaak dat verdachten met een strafrechtadvocaat verschijnen. Dit komt meestal door de ernst van de strafbare feiten aan de ene kant. Daar staat tegenover dat het merendeel van de verdachte meent zich niet schuldig te hebben gemaakt aan een strafbaar feiten en juist daarom bijstand van een strafrechtadvocaat wenst. De strafrechtadvocaat kan de verdachte wijzen op het proces en op de gang van zaken. De strafrechtadvocaat heeft een adviserende rol in dit proces en kan u aanwijzingen geven en de mogelijkheden van het zwijgrecht met u bespreken. Het zwijgrecht wordt doorgaans wel ‘anders’ gewogen dan dat dit enkele jaren geleden het geval was. Bespreek dit van te voren goed met uw strafrechtadvocaat.

Het politieverhoor in zedenzaken bevat ook specifieke vragen die zien op dit vlak. Dit wordt doorgaans als ongemakkelijk ervaren maar dit is wel noodzakelijk zodat er een zo goed mogelijk beeld ontstaat in het dossier.

 

Na afloop van het verhoor: de vervolgingsbeslissing

Na afloop van het verhoor zal de officier van justitie kijken of nog nader onderzoek in de zaak nodig is. Wellicht zijn er toch getuigen die iets kunnen verklaren, didactisch onderzoek of ander onderzoek dat de officier van justitie noodzakelijk acht. Het kan ook zijn dat de officier op basis van de verklaring van de verdachte al kan concluderen dat het een zaak is waar geen bewijs voor is en ook nader onderzoek hier geen verandering in zal brengen. De officier van justitie dient de zaak dan te seponeren en de vervolging te staken.

 

Seponering: schadevergoedingsverzoek van de strafrechtadvocaat

In zedenzaken worden nog wel eens mensen ten onrechte als verdachte aangemerkt of komt het met enige regelmaat voor dat er geen wettig en overtuigend bewijs is dat de verdachte heeft gedaan waar de aangeefster hem/haar van beschuldigd heeft in de aangifte. Indien de zaak geseponeerd wordt of indien later op zitting een vrijspraak gevolgd is, kan de strafrechtadvocaat een schadevergoedingsverzoek indienen bij de rechtbank voor de geleden schade.

Dus bent u aangemerkt als verdachte in een zedenzaak? Neem dan direct contact op met de gespecialiseerde strafrechtadvocaat van ons kantoor, wij kunnen u in dergelijke zaken begeleiden en kunnen een schadevergoedingsverzoek voor u indienen als u ten onrechte bent aangemerkt als verdachte.