Politieverhoor mishandeling inschakelen advocaat

Politieverhoor over mishandeling, advocaat onmisbaar

Heeft u een uitnodiging ontvangen voor een politieverhoor over mishandeling? Heeft u slechts gehandeld uit zelfverdediging of was er sprake van een onopzettelijke situatie?

Wat is mishandeling?

Er zijn verschillende vormen van mishandeling. De rode draad is dat het bij elke vorm van mishandeling moet gaan om het opzettelijk toebrengen van letsel of pijn aan een ander. Wanneer er sprake is van een onopzettelijke situatie - en dit bewezen wordt - zal er dan ook geen straf opgelegd worden. Aan de hand van processtukken kunnen wij aangeven van welke vorm van mishandeling sprake is, om daarop een goed verweer te voeren.

 

Noodweer bij mishandeling en het politieverhoor

Heeft u alleen proportioneel geweld toegepast om u op dat moment te kunnen verdedigen en was dit geweld in verhouding tot het risico dat u liep? Dan kan er sprake zijn van noodweer. Dit is zelfverdediging bij bijvoorbeeld mishandeling. Ook kan er sprake zijn van noodweerexces, in dat geval heeft u onder hevige emoties van bedreiging de noodzakelijke verdediging overschreden. Doordat u echter heeft gehandeld onder invloed van hevige emoties kan de rechter bepalen dat er sprake is van noodweerexces, waarbij hij –indien hij dit verweer terecht vindt- geen straf zal opleggen.

Noodweer of noodweerexces is een vorm van verweer dat moeilijk te bewijzen is. Wij, als strafrechtadvocaten, kunnen deze twee vormen van zelfverdediging door onze ervaring echter goed bepleiten, waarmee wij kunnen aansturen op strafvermindering of zelfs ontslag van rechtsvervolging, een vorm van vrijspraak. Bij het politieverhoor voor mishandeling is het belangrijk bij zelfverdediging al een goede verklaring af te leggen, wat later vaak niet meer mogelijk is.

 

Bijstand advocaat bij politieverhoor

Als verdachte heeft u de mogelijkheid een advocaat in te schakelen voorafgaand aan het politieverhoor ook bij mishandeling. Zodra u deze uitnodiging voor een politieverhoor heeft ontvangen kunt u, indien u gebruik maakt van de mogelijkheid een advocaat in te schakelen, samen met de advocaat de verdedigingsstrategieën doornemen. Op deze manier gaat u goed voorbereid het verhoor in, wat een lagere – of zelfs geen - straf denkbaar maakt. Tot 1 maart 2016 stond u er tijdens een politieverhoor alleen voor, de mogelijkheid om u bij te laten bijstaan door een advocaat was er niet. Door nieuwe wet- en regelgeving heeft u deze mogelijkheid nu wel, verwerp deze mogelijkheid niet als u wordt verdacht van mishandeling, zonder eerst contact te hebben gehad met een advocaat. Wanneer u wordt uitgenodigd om op het politiebureau te verschijnen ziet de politie u als verdachte en alles wat u zegt kan tegen u gebruikt worden. Wij, als gespecialiseerde advocaten op het gebied van mishandeling en geweldpleging, hebben vaker met dit bijltje gehakt en kunnen u in het politieverhoor bijstaan.

 

Aanhouding bij mishandeling

Indien u bent aangehouden houdt de politie u op het politiebureau vast om u vragen te stellen over de mishandeling waarvan u verdacht wordt. De politie heeft dit recht gedurende een periode van zes uren. Wanneer de politie binnen deze zes uren niet klaar is met het onderzoek kunt u in verzekering worden gesteld, gedurende maximaal drie dagen.

Tijdens de verhoren bent u verdachte en voor u het weet past u in het daderprofiel. Tijdens deze verhoren komt er veel druk op verdachten te staan, waardoor u mogelijk op vragen antwoorden geeft wat niet positief is voor uw zaak, de vragen die de politie stelt zullen namelijk vaak passen in een verhoorstrategie. U kunt gebruik maken van de mogelijkheid een advocaat bij uw verhoor voor mishandeling aanwezig te laten zijn. Een ervaren advocaat op het gebied van mishandeling en geweldpleging kan u bijstaan tijdens uw aanhouding en u ook verder adviseren.

 

TOM- en OM-zitting voor mishandeling

Het kan zo zijn dat de politie na het politieverhoor overleg pleegt met de Officier van Justitie die meteen een voorstel doet om strafvervolging te voorkomen middels een transactievoorstel dat tijdens een TOM-zitting wordt gedaan of een strafbeschikking middels een OM-zitting. Deze voorstellen kunnen worden gedaan bij lichtere vormen van mishandeling, bijvoorbeeld bij eenvoudige mishandeling of openlijke geweldpleging. Dit kan voor u als verdachte aantrekkelijk klinken, doordat u, als u het voorstel aanneemt, niet voor de rechter hoeft te verschijnen. Indien u tijdens de TOM-zitting het transactievoorstel niet accepteert zult u alsnog een oproeping ontvangen om voor de rechter te verschijnen. Bij de OM-zitting kunt u binnen 14 dagen na het opleggen van de straf in verzet gaan, indien u het niet eens bent met de opgelegde straf.

Een groot nadeel is echter dat u een strafblad krijgt. Het is daarom noodzakelijk om direct contact op te nemen met een advocaat indien er een TOM- of OM-zitting wordt gehouden. De advocaat kan uw kansen goed inschatten en een strafblad voor mishandeling, indien mogelijk, voorkomen. 

 

Gespecialiseerde advocaten

Wij, als ervaren advocaten voor geweldsdelicten, zullen ervoor zorgen dat wij uw situatie goed doorgronden waarbij wij u voor, tijdens of na het politieverhoor kunnen bijstaan en voor een goed juridisch verweer kunnen zorgen. Wij zijn gespecialiseerd in mishandeling- en geweldplegingzaken en kunnen u daarom als geen ander helpen.

Neem vrijblijvend contact met ons om gewoon eens kennis te maken en kom erachter wat wij voor u kunnen betekenen.

 

Direct Contact met Advocaat voor uw Politieverhoor over mishandeling

Gratis & vrijblijvend gesprek


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Tips voor uw verhoor

Laat u niet van de wijs brengen bij het politieverhoor

  • Luister goed naar de vraag
  • Als u het niet weet, zeg dat 
  • Ga niet zomaar zaken verzinnen 
  • Lees uw verklaring altijd rustig door
  • Teken alleen als u het er 100% mee eens bent
  • Als het niet klopt wat er staat, sta dan op wijziging
  • Als men dat weigert: Weiger dan te tekenen 
  • Bij twijfel, breek het verhoor af en vraag om uw advocaat
  • Neem altijd contact op met een advocaat voor uw verhoor (klik hier)

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (131 beoordelingen)
  • Complimenten voor de transparante en prettige manier waarop hij mij heeft bijgestaan ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  • Deze advocaat kan ik ieder aanbevelen ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Actualiteit Politieverhoor mishandeling

Auteur