Politieverhoor

Uitnodiging voor verhoor bij politie en een advocaat

Als u verdachte wordt van een strafbaar feit, dan wil de politie u hier vragen over stellen tijdens een politieverhoor. U ontvangt hier meestal een uitnodiging voor per brief, tenzij u bent aangehouden al dan niet 'op heterdaad'. 

Wat is een politieverhoor?

Tijdens deze ondervraging, ook wel het verhoor genoemd, wordt u de mogelijkheid gegeven om een uitleg te geven over de verdenking die justitie heeft. Aan de ene kant biedt het verhoor u dus een kans om uw versie van het verhaal te vertellen. Mogelijk bent u helemaal niet schuldig of is er sprake van een rechtvaardiging, zoals zelfverdediging (noodweer) bij een mishandeling?

Aan de andere kant vormt het politieverhoor ook een risico. De politie heeft namelijk al veel onderzoek verricht in uw zaak, waarvan u niet op de hoogte wordt gesteld. Door tijdens het verhoor u met deze bevindingen te confronteren, vaak aan de hand van een bepaald verhoorschema, loopt u de kans belastend of tegenstrijdig te verklaren in uw strafzaak. Dit wordt dan later tegen u gebruikt in uw strafproces.

Het is dus verstandig om altijd voorafgaand aan uw politieverhoor contact op te nemen met een goede advocaat. Via deze website van politieverhoor-advocaat kunt u eenvoudig contact krijgen. Als u het contactformulier invult (klik hier)  neemt een ervaren advocaat contact met u op voor overleg over uw politieverhoor. Gratis en vrijblijvend!

 

Advocaat bij uw politieverhoor: Wat zijn uw rechten

Op grond van europese rechtspraak (de zogenaamde Saldüz jurisprudentie) heeft een verdachte inmiddels recht op een advocaat bij het politieverhoor. Dit houdt in dat uw advocaat bij uw verhoor aanwezig is. Ook heeft u het recht om voorafgaand aan uw verhoor met een advocaat te overleggen. Dit noemt men de zogenaamde 'consulatiebijstand'. Mocht politie u langer willen houden dan zes uren voor onderzoek, dan moet de politie u in verzekering stellen. Ook dan heeft u het recht om voorafgaande aan uw verhoor een advocaat te spreken. De tijd tussen middernacht en 9.00 in de ochtend telt niet mee voor deze termijn, ook al mag de politie u wel in die periode aan een verhoor onderwerpen. In deze periode van 'onderzoek' mag men ook vingerafdrukken van u afnemen.

Als ervaren strafrechtadvocaat wonen wij regelmatig politieverhoren bij. Onze ervaring is dat wij een nuttige bijdrage kunnen leveren. Ten eerste om controle uit te oefenen op politie, zodat geen suggestieve vragen worden gesteld en onjuiste druk (dwang) op u als verdachte wordt uitgeoefend. In de wet is namelijk opgenomen dat het opnemen van een verklaring waarvan niet gezegd kan worden dat die 'in vrijheid is afgelegd' niet is toegestaan. De praktijk wijst echter uit dat zonder aanwezigheid van een advocaat op een verdachte ongepaste druk kan worden gelegd. Dit kan varieren van onjuiste mededelingen als: 'verklaar nu maar, dan sta je sneller buiten' tot (wat is opgevangen door een van onze advocaten uit een verhoorkamer): 'Als ik je vader was zou ik je helemaal in elkaar slaan, en die staat hier buiten te wachten'. Door onze aanwezigheid blijft deze druk achterwege en grijpen wij in als wij vinden dat oneigenlijke pressie (druk) op u wordt uitgeoefend. Ook adviseren wij u over uw procespositie en vragen wij zo nodig een schorsing aan tijdens het verhoor, als zaken naar voren komen die bijvoorbeeld betekenen dat u zich verder beter op uw zwijgrecht kan beroepen. Als u contact met ons opneemt bespreken wij graag de mogelijkheid met u voor bijstand tijdens uw politieverhoor. In elk geval kunnen wij dan samen met u bespreken wat u het beste kunt doen als u het verhoor in gaat. Dit eerste advies en gesprek kost u niets; wij zien dat als service.

 

Uitnodiging politieverhoor: Brief of aanhouding

Als u bent aangehouden, bijvoorbeeld bij betrapping op heterdaad of op bevel van de Officier van Justitie, heeft u automatisch recht op een prodeo advocaat voor overleg voorafgaande aan uw politieverhoor. In dat geval is het verstandig direct contact met ons te laten opnemen, zeker als u ons eerder al heeft gesproken. U geeft dan gewoon de naam door van uw gekozen (behandelend) advocaat en wij zorgen ervoor dat u de bijstand krijgt die u nodig heeft. Het is sowieso verstandig een aanhouding niet af te wachten en direct contact met ons op te nemen als advocaat, ook al verwacht u mogelijk een aanhouding en is dit nog niet gebeurd. Ook tijdens het verhoor kunt u dan (gratis) gebruik maken van bijstand van een strafrechtadvocaat.

U kunt ook afstand doen van het recht om een advocaat te spreken voor uw verhoor. Ook kunt u afstand doen van het recht om een advocaat bij uw verhoor aanwezig te laten zijn. Slechts in bijzondere zaken (zeer zwaar of jeugdzaken) is dat niet zomaar mogelijk.

Wij raden onze cliënten af afstand te doen van dit recht, zeker het recht om een advocaat te spreken voor het politieverhoor. Regelmatig zien wij dat mensen dit toch doen, omdat ze dan denken sneller vrij te worden gelaten. Dit wordt ook vaak door politie aangegeven. Er wordt dan gezegd dat iemand wel een advocaat kan spreken, maar dat het dan 'allemaal wel langer gaat duren'. Laat u niet gekmaken door dit soort opmerkingen! Later komt dan 'de spijt'  als er een veroordeling volgt op de verklaring die men aan het begin heeft afgelegd, die men niet meer kan intrekken

Kortom: Doe nooit afstand zonder een advocaat te spreken. En bedenk: De Politie is als u verdachte bent niet uw vriend!

Neem zo mogelijk contact op met een advocaat nog voordat u bent aangehouden of het politieverhoor ingaat. Dan lopen zaken sneller door op het politiebureau, weet u eerder waar u aan toe bent en verspeelt u niet onnodig uw rechten.

Klik hier voor gratis en vrijblijvend contact met een advocaat voor uw politieverhoor

 

Pro Deo Advocaat voor het politieverhoor; kosten van een advocaat

Als u wordt aangehouden heeft u recht op een gratis prodeo advocaat voor uw politieverhoor. Als u een uitnodiging krijgt per brief, wordt u niet per definitie aangehouden. En dat houdt dan ook in dat u in dat geval géén recht heeft op gratis rechtshulp. Dat geldt zowel voor het recht een advocaat te spreken voor uw verhoor, als hulp tijdens uw politieverhoor.

Als advocaat besparen wij waar mogelijk kosten voor u, door u voorafgaande aan uw verhoor kostenloos bij te staan en te adviseren. Zo kunt u het verhoor goed voorbereid in. Mocht er dan later een strafzaak volgen na het politieverhoor dan helpen wij u alsnog op pro deo basis (gefinancierde rechtsbijstand). Mocht u toch hulp willen tijdens uw verhoor of mochten wij oordelen dat dit toch verstandig is, dan werken wij vaa voor een lage vaste prijs. 

Kortom: Wij besparen kosten voor u waar mogelijk en werken altijd voor redelijke vaste prijzen. Geen verrassingen maar eerlijk werken. Ook in de advocatuur kan dat best!

Als u het formulier invult bespreken wij graag kostenloos de mogelijkheden in uw strafzaak met u en een eventueel recht op een pro deo strafrechtadocaat voor uw politieverhoor.

Direct Contact met Advocaat voor uw Politieverhoor

Gratis & vrijblijvend gesprek


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Tips voor uw verhoor

Laat u niet van de wijs brengen bij het politieverhoor

 • Luister goed naar de vraag
 • Als u het niet weet, zeg dat 
 • Ga niet zomaar zaken verzinnen 
 • Lees uw verklaring altijd rustig door
 • Teken alleen als u het er 100% mee eens bent
 • Als het niet klopt wat er staat, sta dan op wijziging
 • Als men dat weigert: Weiger dan te tekenen 
 • Bij twijfel, breek het verhoor af en vraag om uw advocaat
 • Neem altijd contact op met een advocaat voor uw verhoor (klik hier)

Ervaring klanten politieverhoor

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (131 beoordelingen)
 • Complimenten voor de transparante en prettige manier waarop hij mij heeft bijgestaan ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
 • Deze advocaat kan ik ieder aanbevelen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Politieverhoor Actualiteit

Auteur

Er zijn op dit moment geen nieuwsberichten.