Politieverhoor over heling inschakelen advocaat

Aanwezigheid advocaat noodzakelijk bij politieverhoor over heling

Bent u in het bezit van een uitnodiging om voor een politieverhoor over heling naar het politiebureau te komen?

Vormen heling: schuldheling, opzetheling en gewoonteheling

Onder heling wordt verstaan het kopen, bezitten of verkopen van gestolen voertuigen of goederen. Ook wanneer u een goed koopt waarvan u wist of had kunnen weten dat het om een gestolen goed ging is er sprake van heling. U koopt of verkoopt bijvoorbeeld een telefoon terwijl de verkoper tegen u zei dat deze gestolen is. Of u koopt van iemand een auto voor een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn, u had in dat gevoel moeten weten dat het ‘foute boel’ was.

Indien u een uitnodiging heeft ontvangen voor een politieverhoor is het belangrijk te weten om welke vorm van heling het gaat. Er zijn drie soorten heling te onderscheiden binnen het Nederlandse recht. Ten eerste bestaat er schuldheling. U, als verdachte,  had gedurende de aankoop, het bezit of de verkoop moeten vermoeden dat het om een gestolen goed ging. Voor een bewezenverklaring van deze vorm van heling is het vereist dat een normaal, redelijk denkend persoon duidelijk had moeten weten dat het ‘foute boel’ was. Hierbij kan een zeer lage prijs in combinatie met de staat van het goed een rol spelen. Ook de omstandigheden zelf, bijvoorbeeld wanneer de verkoper anoniem was, kunnen een rol spelen bij de vraag of u al dan niet een vermoeden had moeten hebben dat het om een gestolen goed ging.

Ten tweede is er opzetheling. In dat geval koopt, verkoopt of bezit u, als verdachte, een goed waarvan u weet dat deze van diefstal afkomstig is.  Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u een goed kocht en de verkoper hierbij vertelde dat deze uit diefstal afkomstig was.

Tot slot kennen we gewoonteheling. In dat geval koopt of verkoopt u, als verdachte, vaker goederen waarvan u weet dat deze gestolen zijn. Op al deze drie vormen van heling staan hoge straffen, zoals een (hoge) geldboete of een gevangenisstraf. Op gewoonteheling staat zelfs een gevangenisstraf van maximaal zes jaar.

 

Onderzoeksplicht bij heling

De advocaat heeft al regelmatig meegemaakt dat de rechter ten onrechte een onderzoeksplicht oplegt. In dat geval stelt de rechter dat bijvoorbeeld de koper van een fiets maar in het ‘gestolen fietsenregister’ had moeten kijken. In enkele gevallen is dit juist,  dan kan het ontbreken van onderzoek een rol spelen, maar het enkele feit dat de koper een bepaald onderzoek niet heeft gedaan betekent in ons Nederlandse strafrecht nog niet dat de koper zich ook daadwerkelijk aan heling schuldig heeft gemaakt.

 

Advocaat heling bij politieverhoor

Indien u een uitnodiging heeft ontvangen voor een politieverhoor over heling bent u verdachte. Voor het politieverhoor heeft de politie al onderzoek gedaan naar de zaak, waardoor ze er al snel vanuit gaan dat u schuldig bent. Dit kan er toe leiden dat de politie sturende vragen aan u gaat stellen, waar u – door de druk van het politieverhoor - al snel een antwoord op geeft waar u achteraf spijt van krijgt. Tijdens het politieverhoor voor heling heeft u de mogelijkheid u te laten bijstaan door een advocaat. Een advocaat kan u goed voorbereiden op het politieverhoor waardoor u wellicht met iets minder druk het verhoor ingaat. Daarnaast kan de advocaat ingrijpen wanneer de politie (teveel) druk op u uitoefent of sturende vragen stelt.

Neem vrijblijvend contact op met een advocaat van ons kantoor gespecialiseerd in heling en kom er achter wat hij of zij u te bieden heeft tijdens het politieverhoor.

 

Aanhouding voor verhoor over heling

De politie kan besluiten u aan te houden. In dat geval wordt u op het politiebureau vastgehouden om middels een politieverhoor vragen te beantwoorden over het strafbare feit waarvan u verdacht wordt. De politie mag u maximaal zes uur aanhouden. Wanneer de politie het onderzoek na deze zes uur nog niet heeft afgerond kunnen zij bepalen u in verzekering te stellen om u gedurende maximaal drie dagen verder te verhoren. Uit ervaring van de advocaat met ervaring in heling van ons kantoor blijkt dat ook tijdens deze aanhouding of inverzekeringstelling veel druk op verdachten komt te staan. De advocaat kan u ook tijdens uw aanhouding of inverzekeringstelling bijstaan, zodat u juridisch goed kan worden ondersteund.  

 

TOMzitting of OM-zitting over heling

Na het politieverhoor kan de Officier van Justitie overgaan tot een TOM-zitting of een OMzitting, waarbij u een voorstel wordt gedaan om de gang naar de rechter te voorkomen. Wel levert het accepteren van het voorstel u een strafblad op, wat mogelijk nadelige gevolgen heeft voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Een TOMzitting of OM-zitting is te omschrijven als een gesprek met de Officier van Justitie of parketsecretaris, waarbij u bij een TOM-zitting een transactievoorstel wordt voorgesteld en bij een OMzitting een strafbeschikking. Doordat het niet voor een onafhankelijke rechter plaatsvindt, dient u zichzelf af te vragen of het voorstel wel passend is. Een advocaat van ons kantoor kan u goed adviseren in wat een redelijk voorstel is in uw zaak en kan zo, indien mogelijk, een strafblad voorkomen.

 

Gespecialiseerde advocaat heling

De advocaat van ons kantoor gespecialiseerd in heling heeft vrijspraak op dit punt al regelmatig verkregen en ook een succesvolle vrijspraak na een  cassatieberoep op het punt van heling heeft de advocaat al bereikt. Dankzij deze jarenlange ervaring kan de advocaat u uitstekend bijstaan om tot het beste resultaat te komen.

Als u het formulier van onze website invult neemt een advocaat vrijblijvend contact met u op.

 

Direct Contact met Advocaat voor uw Politieverhoor over heling

Gratis & vrijblijvend gesprek


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Tips voor uw verhoor

Laat u niet van de wijs brengen bij het politieverhoor

  • Luister goed naar de vraag
  • Als u het niet weet, zeg dat 
  • Ga niet zomaar zaken verzinnen 
  • Lees uw verklaring altijd rustig door
  • Teken alleen als u het er 100% mee eens bent
  • Als het niet klopt wat er staat, sta dan op wijziging
  • Als men dat weigert: Weiger dan te tekenen 
  • Bij twijfel, breek het verhoor af en vraag om uw advocaat
  • Neem altijd contact op met een advocaat voor uw verhoor (klik hier)

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (131 beoordelingen)
  • Complimenten voor de transparante en prettige manier waarop hij mij heeft bijgestaan ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  • Deze advocaat kan ik ieder aanbevelen ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Actualiteit Politieverhoor heling

Auteur

Er zijn op dit moment geen nieuwsberichten.