Een oproep voor een verhoor bij de politie ontvangen?

Rechtsbijstand tijdens het politieverhoor

Van uitnodiging tot ondertekening van de verklaring bij de politie.

U heeft een bericht ontvangen van de politie waaruit blijkt dat de politie u heeft aangemerkt als verdachte in een strafzaak. Dit kan betekenen dat er iemand is die aangifte heeft gedaan en die uw naam heeft genoemd, het kan ook zijn dat ze op basis van objectieve gegevens bij u zijn gekomen. Bij het laatste kan u bijvoorbeeld denken aan uw kentekengegevens of registratie in de Gemeentelijke Basis Administratie.

 

Uitnodiging voor het politieverhoor

De brief die u van de politie heeft gegeven bevat een uitnodiging om op een bepaald moment te verschijnen bij de politie op het bureau om een verklaring af te leggen: om uw kant van het verhaal te laten horen.

 

Als u geen gehoor geeft aan de oproep van de politie, dan bestaat dat kans dat de politie u op komt halen en dat u aangehouden wordt. Wilt u deze onplezierige gang van zaken voorkomen dan kunt u het beste gehoor geven aan de oproep en u op het genoemde tijdstip melden bij het politiebureau. Bent u verhinderd op het tijdstip dat in de brief staat vermeld dan kunt u contact opnemen om een nieuwe afspraak te maken.

 

Rechtsbijstand tijdens het politieverhoor

In de brief staat dat u voorafgaand en tijdens het verhoor recht heeft op rechtsbijstand. Dit betekent dat u een advocaat kunt raadplegen die u zal voorbereiden op het verhoor en ook met u de gang van zaken zal bespreken. De advocaat zal u adviseren, u kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het wel of niet afleggen van een verklaring (het wel of niet gebruik maken van het zwijgrecht). Uw advocaat kan ook samen met u het verloop van de strafzaak bespreken en indien nodig contact opnemen met de officier van justitie die over uw zaak gaat.

 

Het politieverhoor

Als u zich heeft gemeld op het politiebureau dient eerst uw identiteit te worden vastgesteld. Het vaststellen van uw identiteit gebeurd door middel van ‘Progis’. Uw vingerafdrukken worden genomen en ook worden en gelaatsfoto’s van u gemaakt. Uw identiteit wordt gecontroleerd en opgenomen in het systeem. Als dit goed is vastgelegd dan zal het verhoor aanvangen.

 

Bij aanvang van het verhoor worden uw rechten nogmaals aan u uitgelegd en zal ook de rol van de advocaat door de politie nogmaals worden toegelicht. Na afloop van het verhoor leest u samen met uw advocaat uw verklaring door en worden daar waar nodig op- en/of aanmerkingen aangebracht in uw verklaring. Klopt de verklaring dan gaat u over tot ondertekening van uw verklaring.

 

Na afloop van uw verhoor wordt uw verklaring aan het dossier gevoegd en gezonden aan de officier van justitie. De officier van justitie gaat kijken of hij u verder moet gaan vervolgen of dat uw zaak zal worden geseponeerd. In het laatste geval is het goed mogelijk dat u recht heeft op schadevergoeding omdat u ten onrechte kosten heeft gemaakt. Bespreek dit altijd goed met uw advocaat. Uw advocaat kan u ook bij de afwikkeling van de strafzaak van dienst zijn en een schadevergoedingsverzoek voor u indienen bij de rechtbank.

 

Twijfel? Neem contact op!

Wij maken als gespecialiseerde strafrechtadvocaten helaas nog te vaak mee dat mensen pas een advocaat raadplegen als ze een oproep voor de rechter hebben ontvangen. Wij raden u om direct bij ontvangst van de brief van de politie contact op te nemen met een van onze gespecialiseerde strafrechtadvocaten om de strategie in uw strafzaak te bespreken en wellicht verdere vervolging te voorkomen. Schroom niet maar neem direct contact op! Twijfelt u? Neem direct contact op met een van onze gespecialiseerde strafrechtadvocaten.