Advocaat bij het politieverhoor: auditief en audiovisueel registreren van verhoren

Strafrechtadvocaat bij registratie van politieverhoor

Aanwijzing auditief en audiovisueel registreren van verhoren van aangevers, getuigen en verdachten

U ontvangt een brief van de politie dat er door iemand aangifte is gedaan van een strafbaar feit en dat u in dit kader als verdachte gehoord dient te worden. De politie heeft ervoor gekozen om u uit te nodigen voor het verhoor, dat betekent dat u zelf naar het politiebureau moet gaan om u te melden. Laat u dit na, dan zal de politie mogelijk tot aanhouding over gaan. In sommige gevallen vermeld de politie in de uitnodigingsbrief dat u zal worden aangehouden voorafgaand aan het verhoor.

In dit geval heeft de politie er aldus voor gekozen om u uit te nodigen voor het verhoor. U verschijnt op de bevolen datum en tijdsstip op het politiebureau. Nadat uw identiteit is vastgesteld wordt u meegenomen naar de verhoorkamer alwaar het politieverhoor zal gaan plaatsvinden. De politie deelt u mede dat het verhoor auditief en audiovisueel geregistreerd zal worden. Wat wordt hiermee bedoeld en wat houdt dit nou precies in?

Registratie van het politieverhoor

In alle gevallen dient er door de politie een verklaring op papier gezet te worden. De wijze waarop deze registratie van uw verhoor gebeurt kan op verschillende manier plaatsvinden. In veel gevallen zal de agent die u de vragen stelt uw antwoorden direct noteren in de computer. Maar in bepaalde gevallen kan het wenselijk of noodzakelijk zijn dat verhoren auditief en/of audiovisueel worden opgenomen. De overheid heeft voor deze variant van verhoren een landelijke uniforme aanpak en is auditieve en/of audiovisuele registratie in een aantal gevallen verplicht gesteld. Naast deze gevallen heeft de politie de vrije keuze of het verhoor auditief en audiovisueel zal worden geregistreerd of niet.

Auditief en audiovisueel registreren

Bij auditief registreren wordt er van het verhoor een geluidsopname opgenomen zodat het verhoor later teruggeluisterd kan worden (bijvoorbeeld door uw advocaat of de rechter). Als er sprake is van audiovisueel registreren dan wordt er zelfs een video-opname van het verhoor opgenomen die eventueel later teruggekeken kan worden. De laatste vorm van registreren kan van belang zijn als er bijvoorbeeld sprake is van een kwetsbaar persoon, hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een minderjarig persoon. De aard van het verhoor kan ook een reden zijn om het verhoor audiovisueel te registreren. Zoals reeds aangegeven bieden de opgenomen beelden van het verhoor de mogelijkheid om non-verbale signalen en vastgelegde emoties terug te zien.

Door middel van het terugluisteren danwel terugkijken dient deze manier van registreren als hulpmiddel ten behoeve van de toetsbaarheid van de verhoren in een latere fase van het strafproces.

In grote, omvangrijke strafzaken wordt doorgaans vaak gebruik gemaakt van deze manier van registreren van het verhoor. Als er gebruik wordt gemaakt van auditief danwel audiovisueel verhoren dan hoeft de verbalisant het hele verhoor niet direct mee te typen en dit kan ervoor zorgen dat het verhoor minder tijd in beslag neemt. Het nadeel is dat de verklaring dan pas op een later moment ondertekent kan worden door u als verdachte.

Aanwijzing auditief en audiovisueel registeren van verhoren van aangevers, getuigen en verdachten

In de Aanwijzing auditief en audiovisueel registreren van verhoren van aangevers, getuigen en verdachten is aangegeven wanneer het verplicht is hiervan gebruik te maken. Niet de opsporingsinstantie maar de aard van de zaak is hiervoor bepalend. In de hiervoor genoemde aanwijzing zijn ook regels opgenomen voor het registreren van verhoren van kwetsbare personen.

Mocht er in uw geval gebruik gemaakt dienen te worden van deze manier van registreren dan is de opsporingsinstantie verantwoordelijk voor apparatuur en alle daarbij behorende zaken. In een protocol zijn de procedures voor het registreren beschreven en daarbij is het uitgangspunt bij audiovisuele registratie dat alle aanwezigen in de verhoorkamer op de audiovisuele registratie waarneembaar zijn.

Bijstand advocaat tijdens het politieverhoor

De manier waarop het verhoor geregistreerd wordt heeft geen gevolgen voor de aanwezigheid van uw in het strafrecht gespecialiseerde advocaat. U heeft altijd recht op een strafrechtadvocaat tijdens het verhoor. Ook in dergelijke zaken waarbij er gebruik wordt gemaakt van auditief en audiovisuele registratie kan uw strafrechtadvocaat een grote rol spelen en mogelijk wellicht het verschil in uw zaak maken. Het feit dat u daar zit als verdachte betekent niet direct dat de politie de goede persoon tegenover zich heeft zitten.

Bent u uitgenodigd voor een politieverhoor en weet u niet wat u moet dan, neem dan in ieder geval direct contact op met een gespecialiseerde strafrechtadvocaat om uw kansen en de mogelijkheden te bespreken.