Recht op pro deo advocaat bij verhoor

Wanneer heeft u recht op een pro deo advocaat bij het politieverhoor

Als u een politieverhoor krijgt heeft u soms recht op een pro deo advocaat. Wanneer geldt dat recht? Regelmatig krijgen wij daarover vragen. Hier leggen wij het een en ander graag voor u uit.

Als u verdacht wordt van een strafbaar feit krijgt u vaak een oproeping voor een  verhoor bij de politie. Dat gaat vaak via een brief waarin u wordt gesommeerd op een datum en tijdstip te verschijnen in het politiebureau. Helemaal vrijblijvend is dat niet: als u niet verschijnt, zeker zonder bericht van verhindering, kan uw aanhouding worden bevolen door de officier van justitie wat betekent dat de politie u kan komen ophalen en u  gedurende het verhoor uw vrijheid wordt ontnomen. U wordt dan opgesloten en kunt niet vrijwillig weg.

 

Moet ik verschijnen bij mijn politieverhoor?

Dat is wel verstandig. In elk geval is het onverstandig om zonder bericht van verhindering niet te verschijnen. U kunt de dans niet ontspringen (het verhoor ontlopen) door niet te reageren. Vaak maakt dit de situatie alleen maar erger. U hoeft overigens géén antwoord te geven op vragen bij uw politieverhoor. Als advocaat regelen wij vaak uitstel als dat nodig is en bespreken wij met u of het in dit stadium van de strafzaak wel verstandig is om al antwoord op vragen te geven. WIj merken regelmatig dat het voor onze cliënten lastig is zelf uitstel te krijgen. Politie weigert dat vaak, Het is dan ook een goed idee dat aan uw advocat over te laten: Hij of zij weet wat er moet gebeuren om in goed overleg uitstel te regelen als dat nodig is.

 

Wat doet u als advocaat bij mijn politieverhoor?

Als advocaat zorgen wij eerst dat wij met de politie een afspraak maken voor een goed verhoormoment. Vervolgens hebben wij een bespreking om uw verhoor voor te bereiden en gaan wij met u mee naar het verhoor. Wij zorgen ervoor dat uw verklaring op een juiste manier in het verslag, ook wel proces-verbaal van verhoor genoemd, wordt opgenomen. Ook grijpen wij in bij te suggestieve vraagstellingen en zorgen wij ervoor dat uw verhoor op begrijpelijke wijze wordt afgenomen en u niet onder onjuiste druk wordt gezet. Zo nodig schorsen wij het verhoor voor een time-out om de voortgang met u te bespreken. Ook bespreken wij met u of het wel verstandig is op dit moment al een verklaring af te leggen of u op uw zwijgrecht of verschoningsrecht te beroepen.

 

Heb ik recht op een gratis pro deo advocaat bij het verhoor van politie?

Dat hangt van de situatie af. Als u een brief krijgt met een uitnodiging voor het verhoor en u niet wordt aangehouden dan heeft u meestal géén recht op een toegewezen pro deo advocaat. U kunt dan wel een advocaat voor eigen rekening meenemen, Dit is verstandig om problemen met uw verhoor te voorkomen. Een verklaring kan later niet zomaar worden ingetrokken! Als uw zaak wordt geseponeerd dan kunt u de kosten overigens bij de staat indeienen. Als u wel wordt aangehouden dan krijgt u een pro deo advocaat toegewezen. Maar let op: deze krijgt maar 150 euro toegekend voor het verhoor, ook al vindt dat op meerdere dagen plaats. Dat is verliesgevend voor een advocatenkantoor en het kan dan ook verstandig zijn om een advocaat in te schakelen met veel ervaring die u tijdens het verhoor kan bij staan. Als u met ons contact opneemt bespreken wij graag de mogelijkheden met u.

 

Wat zijn de kosten voor bijstand als ik géén recht heb op pro deo

Dat hangt af van de aard van de zaak en de duur van het te verwachten verhoor. Als advocaat werken wij voor redelijke vaste prijzen waarmee u vaak minder dan de helft kwijt bent, dan wanneer u een advocaat op uurtarief zou inschakelen. het beste kunt u contact met ons opnemen. De advocaat bespreekt dan met u vrijblijvend uw zaak de mogelijkheden en de te verwachten kosten. Zo weet u altijd van tevoren waar u aan toe bent.

 

Wat kan ik doen als ik geen advocaat kan betalen voor het verhoor?

Ook in dat geval kunt u contact met ons opnemen, zodat een advocaat gratis en vrijblijvend uw strafzaak met u kan bespreken. WIj geven u dan altijd de nodige verhoortips en adviezen mee. Dat kost u helemaal niets.  Mocht het dan later toch tot een strafzaak komen, bijvoorbeeld bij de politierechter of officier van justitie (om zitting) dan kunnen we later de nodige pro deo aanvraag voor u regelen!

Contact advocaat politieverhoor

Gratis & vrijblijvend gesprek


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Politierechter of TOM-zitting

Dagvaarding voor de rechter of oproeping Officier van Justitie na uw politieverhoor

Na uw verhoor beoordeelt de Officier van Justitie of de zaak wordt vervolgd. U kunt dan een oproeping krijgen. Laat u dan bijstaan door een ervaren advocaat