Politieverhoor witwassen en advocaat inschakelen

Aanwezigheid advocaat pre bij politieverhoor over witwassen

Heeft u onlangs een uitnodiging ontvangen om voor een politieverhoor over witwassen naar het politiebureau te komen? Zoekt u een goede, ervaren advocaat?

Vormen witwassen: schuldwitwassen, opzetwitwassen & gewoontewitwassen

Witwassen is te omschrijven als het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld of goederen te verbergen, oftewel aan het zicht te onttrekken. Geld wordt witgewassen om crimineel vermogen – dat met een strafbaar feit is verdiend - uit te kunnen geven zonder dat dit wordt opgemerkt door opsporingsdiensten, dit om te voorkomen dat het in beslag genomen wordt.

In het Wetboek van Strafrecht zijn drie vormen van witwassen te achterhalen. Houdt u in de gaten dat ook het opzettelijk gebruik maken van een gestolen zaak als witwassen aangemerkt kan worden. Ten eerste kennen we schuldwitwassen. Bij deze vorm gaat het erom dat verdachte redelijkerwijs had moeten vermoeden of weten dat het goed of het geld van een misdrijf afkomstig was. Ten tweede kennen we opzetwitwassen. Bij deze vorm van witwassen wist een verdachte dat het goed of het geld van een misdrijf afkomstig was. Tot slot kennen we gewoontewitwassen in het Nederlandse strafrecht. Wanneer u, als verdachte, van witwassen een gewoonte maakt door het vaker te doen, is er sprake van gewoontewitwassen.

 

Forse straffen voor witwassen

Op al deze vormen van witwassen staan forse straffen, u dient rekening te houden met een (forse) werkstraf of zelfs gevangenisstraf. Op gewoontewitwassen staat een nog zwaardere straf, doordat er dan sprake is van recidive, oftewel herhaling. In het geval dat er sprake is van een crimineel samenwerkingsverband dat zich inlaat met witwassen, kan er een langdurige gevangenisstraf worden geëist. Tot slot wordt er bij het witwassen van grote bedragen ook een (nog) hogere straf geëist.

 

Advocaat onmisbaar bij politieverhoor

Indien u een uitnodiging heeft ontvangen voor een politieverhoor over witwassen, bent u verdachte en wilt de politie middels het politieverhoor meer duidelijkheid verschaffen in het onderzoek. Door rechtspraak (jurisprudentie) kan er van de verdachte worden verlangd dat hij of zij bij het vermoeden van witwassen een verklaring geeft voor de herkomst van het geld of het goed dat van een misdrijf afkomstig is. Het beroepen op uw zwijgrecht volstaat dus niet altijd. Het moet gaan om een concrete, enigszins verifieerbare en niet op voorhand hoogst onwaarschijnlijke verklaring.

In het Wetboek van Strafvordering is bepaald dat bij verhoren geen pressie uitgeoefend mag worden. Ondanks dit wetsartikel, zijn er toch veel verdachten die tijdens het politieverhoor te maken krijgen met sturende vragen en of druk van de politie. Tijdens het politieverhoor kunt u zich laten bijstaan door een advocaat. De advocaat kan bezwaar maken indien er toch te veel druk op de verdachte wordt uitgeoefend. Daarnaast ervaren veel verdachten het politieverhoor als eng en onzeker. Dat is ook logisch, je komt als verdachte op het politiebureau en je wordt vervolgens in een kamertje ondervraagt. De politie heeft verdenkingen richting u, als verdachte, anders hadden ze u niet uitgenodigd voor een politieverhoor. Door de bijstand van een advocaat kan u worden vertelt wat u te wachten staat, zodat u beter voorbereid het politieverhoor ingaat, wat de druk vermindert.

 

TOMzitting en OM-zitting voor witwassen

Na het politieverhoor kan de Officier van Justitie bij lichtere vormen van witwassen een TOM-zitting of een OMzitting laten plaatsvinden. Een TOMzitting of OM-zitting is een gesprek met u, als verdachte en de Officier van Justitie, waarbij een strafbeschikking bij een OMzitting en transactievoorstel bij een TOM-zitting wordt voorgesteld. Indien u dit voorstel accepteert hoeft u niet voor de rechter te verschijnen, maar u krijgt wel een strafblad. Neem daarom contact op met een advocaat en accepteer niet zomaar het voorstel. De Officier van Justitie is geen onafhankelijke rechter, waardoor u bij acceptatie mogelijk een straf accepteert die in uw geval niet nodig was. Een ervaren advocaat kan in gevallen waarbij dat mogelijk is, een strafblad voorkomen.

 

Wilt u in contact komen met een advocaat van ons kantoor?

Vul dan het formulier van onze website in, een advocaat gespecialiseerd in witwassen zal dan geheel vrijblijvend contact met u opnemen. Dankzij zijn of haar jarenlange ervaring in fraude zaken waaronder witwassen, kan er een goede inschatting worden gemaakt van uw kansen, zodat u weet waar u aan toe bent. De advocaat kan u voor, tijdens of na het politieverhoor, tijdens de TOMzitting of OM-zitting en bij de rechter bijstaan met zijn of haar juridische kennis.

 

Direct Contact met Advocaat voor uw Politieverhoor over witwassen

Gratis & vrijblijvend gesprek


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Tips voor uw verhoor

Laat u niet van de wijs brengen bij het politieverhoor

 • Luister goed naar de vraag
 • Als u het niet weet, zeg dat 
 • Ga niet zomaar zaken verzinnen 
 • Lees uw verklaring altijd rustig door
 • Teken alleen als u het er 100% mee eens bent
 • Als het niet klopt wat er staat, sta dan op wijziging
 • Als men dat weigert: Weiger dan te tekenen 
 • Bij twijfel, breek het verhoor af en vraag om uw advocaat
 • Neem altijd contact op met een advocaat voor uw verhoor (klik hier)

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (131 beoordelingen)
 • Complimenten voor de transparante en prettige manier waarop hij mij heeft bijgestaan ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
 • Deze advocaat kan ik ieder aanbevelen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Actualiteit Politieverhoor witwassen

Auteur