Politieverhoor over wederspannigheid en advocaat

Advocaat voor het politieverhoor over wederspannigheid

Heeft u zich verzet tijdens uw aanhouding omdat het voor u bijvoorbeeld niet duidelijk was dat het om een daadwerkelijke aanhouding ging? Zoekt u voor uw zaak over wederspannigheid een goede, ervaren advocaat?

Wederspannigheid

Het Wetboek van Strafrecht heeft een bepaling waarin staat dat het verboden is dat iemand zich met geweld, of bedreiging met geweld, verzet tegen een ambtenaar die werkzaam is in de rechtmatige uitoefening van zijn bediening of tegen iemand die hem of haar daarbij hielp. Oftewel: Het is verboden u bij uw aanhouding te verzetten indien het voor u duidelijk was dat u werd aangehouden door iemand die daartoe bevoegd was. In het strafrecht noemen we dit ‘wederspannigheid’, wat ook wel verzet bij de aanhouding wordt genoemd. Op wederspannigheid staan forse straffen, houd rekening met een werkstraf of zelfs een gevangenisstraf. Indien u voorafgaand aan het incident al eerder een taakstraf opgelegd heeft gekregen zal de Officier van Justitie een gevangenisstraf moeten eisen, met het oog op de Wet beperking taakstraffen.

 

Advocaat voor wederspannigheid

Er is pas sprake van wederspannigheid wanneer u bent aangehouden door iemand die daartoe bevoegd was en dat het voor u duidelijk was dat u werd aangehouden. Een advocaat van ons kantoor zal voor u uitzoeken of er inderdaad wel sprake was van verzet tijdens uw aanhouding in juridische zin. De advocaat zal achterhalen of het voor u wel duidelijk was dat u werd aangehouden en of bijvoorbeeld een eventuele agent in burger aan u kenbaar heeft gemaakt dat hij of zij ook daadwerkelijk in de uitoefening van het beroep ‘politieagent’ tot aanhouding overging. Aan de hand van deze informatie zal de advocaat overgaan tot het opstellen van een goed juridisch verweer.

 

Bijstand advocaat tijdens politieverhoor over wederspannigheid

Indien u een uitnodiging heeft ontvangen voor een politieverhoor over wederspannigheid wordt u door de politie op het politiebureau verwacht om allerlei vragen te beantwoorden over de zaak. Onze ervaring is dat veel verdachten het politieverhoor ervaren als zware gebeurtenis. Dit leidt bij veel verdachten tot druk tijdens het politieverhoor, waardoor verdachten regelmatig op vragen antwoorden geven waar zij achteraf spijt van krijgen. Het politieverhoor telt in aanzienlijke mate bij in de bewijsvoering van strafrechtzaken, blijkt uit onderzoek van de politie. Het is daarom wel belangrijk dat u, als verdachte, achter de verklaring staat die u tijdens het politieverhoor aflegt.

Voorafgaand aan het politieverhoor heeft u, als verdachte van wederspannigheid, de mogelijkheid om overleg te plegen met een advocaat. Indien u een advocaat van ons kantoor inschakelt zal hij of zij u goed voorbereiden op wat u te wachten staat. Zo zal de advocaat u wijzen op uw rechten en plichten, zoals uw zwijgrecht. Ook zal de advocaat u een inschatting geven van de vragen die u kunt verwachten en u adviseren wat u het beste kunt doen. Dit recht op bijstand van een advocaat voorafgaand aan het politieverhoor wordt in het strafrecht ook wel consultatierecht genoemd.

Wet- en regelgeving heeft het mogelijk gemaakt dat u ook tijdens uw politieverhoor voor wederspannigheid bijstand van een advocaat kan inschakelen. Tijdens het politieverhoor stellen de politie regelmatig sturende vragen, zij willen het onderzoek naar wederspannigheid namelijk afronden en zij hopen dat u door het stellen van sturende vragen eerder antwoorden geeft. Door de druk en onzekerheid van het politieverhoor wordt er regelmatig door verdachten op deze sturende vragen ingegaan en is een fout antwoord door u, als verdachte, snel gegeven. Ook indien u onschuldig bent en niets te verbergen heeft kunt u fouten antwoorden geven. Een advocaat van ons kantoor zal ingrijpen wanneer er (te veel) sturende vragen worden gesteld of indien de politie (ongeoorloofde) druk op u uitoefent.

 

TOM-zitting of OMzitting na politieverhoor voor wederspannigheid

Na het politieverhoor over wederspannigheid pleegt de Officier van Justitie overleg met de politie. De officier kan bepalen direct over te gaan tot een TOMzitting waarbij een transactievoorstel aan u wordt voorgelegd of een OM-zitting waarbij u een strafbeschikking wordt voorgesteld. Indien u het niet eens bent met de straf uit de strafbeschikking heeft u maar gedurende veertien dagen de tijd om in verzet te gaan. Wanneer u het transactievoorstel niet accepteert zult u alsnog een oproeping ontvangen om voor de rechter te verschijnen.

De Officier van Justitie is niet net als de rechter onafhankelijk, waardoor u zichzelf de vraag kunt stellen of het voorstel wel passend is. Voor veel verdachten klinkt het accepteren van het transactievoorstel of de strafbeschikking aantrekkelijk, doordat ze dan niet meer voor de rechter hoeven te verschijnen. Ook indien u onschuldig bent is het wellicht aantrekkelijk om het voorstel te accepteren, omdat u de zaak graag wilt afronden

Acceptatie van het transactievoorstel of de strafbeschikking zorgt ervoor dat u, als verdachte, niet meer voor de rechter hoeft te verschijnen, de zaak is door acceptatie van het voorstel afgedaan. Houd er rekening mee dat u wel een strafblad ontvangt, wat nadelige gevolgen kan hebben voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Accepteer het voorstel dan ook niet zonder eerst contact te hebben gehad met een advocaat van ons kantoor. De advocaat kan een goede inschatting maken van een passende strafmaat in uw geval van wederspannigheid en kan, indien mogelijk, een onjuiste aantekening op uw strafblad voor u voorkomen.

 

Ervaren advocaat voor uw zaak over wederspannigheid

Een advocaat van ons kantoor heeft veel ervaring met zaken over wederspannigheid en zal u voor, tijdens of na het politieverhoor bijstaan. Ook kan de advocaat u bijstaan tijdens de OMzitting of de TOM-zitting, waarbij hij of zij een goede inschatting zal maken van een passende strafeis. Als de zaak niet wordt afgedaan door een strafbeschikking of een transactievoorstel zal de advocaat u bijstaan in de rechtbank. In de rechtbank heeft u de mogelijkheid om u te verdedigen. De advocaat zal aan de hand van de processtukken een juridisch pleidooi opstellen, waardoor u er niet alleen voorstaat.

Neem contact op met een ervaren advocaat voor wederspannigheid door het formulier van onze website in te vullen. Dit is gratis en vrijblijvend.

Direct Contact met Advocaat voor uw Politieverhoor over wederspannigheid

Gratis & vrijblijvend gesprek


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Tips voor uw verhoor

Laat u niet van de wijs brengen bij het politieverhoor

 • Luister goed naar de vraag
 • Als u het niet weet, zeg dat 
 • Ga niet zomaar zaken verzinnen 
 • Lees uw verklaring altijd rustig door
 • Teken alleen als u het er 100% mee eens bent
 • Als het niet klopt wat er staat, sta dan op wijziging
 • Als men dat weigert: Weiger dan te tekenen 
 • Bij twijfel, breek het verhoor af en vraag om uw advocaat
 • Neem altijd contact op met een advocaat voor uw verhoor (klik hier)

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (131 beoordelingen)
 • Complimenten voor de transparante en prettige manier waarop hij mij heeft bijgestaan ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
 • Deze advocaat kan ik ieder aanbevelen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Actualiteit Politieverhoor wederspannigheid

Auteur

Er zijn op dit moment geen nieuwsberichten.