Politieverhoor veroorzaken gevaar op de weg en advocaat

Advocaat & hulp bij politieverhoor veroorzaken gevaar op de weg

U heeft een uitnodiging ontvangen voor een politieverhoor voor het veroorzaken van gevaar op de weg. Maar heeft u juridisch gezien wel gevaar op de weg veroorzaakt? Zoekt u een goede, ervaren strafrchtadvocaat voor uw strafzaak?

Veroorzaken van gevaar op de weg

In de Wegenverkeerswet is het veroorzaken van gevaar op de weg, of het kunnen veroorzaken van gevaar op de weg strafbaar gesteld. Dit artikel geldt voor een ieder die het verkeer negatief kan beïnvloeden, dus bijvoorbeeld ook voor een voetballer die een bal op een drukke weg schopt, of voor voetgangers die plotseling de weg oversteken. Aan de hand van rechtspraak (jurisprudentie) is het concreter geworden wanneer er nu precies sprake is van het vooroorzaken van gevaar op de weg. Het Gerechtshof Leeuwarden heeft recentelijk nog eens uiteengezet, dat deze gedraging op de weg concreet gevaar moet opleveren voor de veiligheid op de weg, oftewel dat er een reële mogelijkheid van schade voor personen en of goederen wordt gecreëerd.

Bij de strafmaat dient rekening te worden gehouden met een (forse) boete of een werkstraf en mogelijk ook een rij-ontzegging. Indien u in de vijf jaren voorafgaand aan het incident al een werkstraf opgelegd heeft gekregen zal er geen werkstraf worden opgelegd met het oog op de Wet beperking taakstraffen. Houd in dat geval rekening met een mogelijke  strafeis tot gevangenisstraf.

 

Politieverhoor over veroorzaken van gevaar op de weg

Wanneer u in het bezit bent van een uitnodiging voor een politieverhoor over het veroorzaken van gevaar op de weg bent u verdachte en wilt de politie middels het politieverhoor meer duidelijkheid in de zaak verschaffen. Tijdens het politiebureau worden u, als verdachte, allerlei vragen gesteld over het veroorzaken van het gevaar op de weg. Het politieverhoor wordt door veel verdachten als spannend en onzeker ervaren, de politie ziet u namelijk als verdacht. Ondanks dat pressie tijdens het politieverhoor door het Wetboek van Strafvordering verboden is, stelt de politie regelmatig sturende vragen aan verdachten. Hierdoor geven verdachten regelmatig  antwoorden waar de politie op zat te wachten, die achteraf nadelige gevolgen kunnen hebben voor uw zaak. Dit komen wij regelmatig in de praktijk tegen.

Voorafgaand aan het politieverhoor heeft u, als verdachte, de mogelijkheid om overleg te plegen met uw advocaat. Dit wordt in het strafrecht het consultatierecht genoemd. Gedurende dit overleg zal de advocaat u informeren over wat u te wachten staat en welke vragen u eventueel kunt verwachten. Ook wijzen wij u op uw rechten en plichten, zoals het zwijgrecht. Indien u gebruik maakt van het consultatierecht zult u goed voorbereid het politieverhoor kunnen ingaan, samen met ons als advocaat.

Ook tijdens het politieverhoor kunt u zich laten bijstaan door een advocaat. Dit kan er aan bijdragen dat de advocaat verweer zal voeren wanneer er door de politie teveel sturende vragen worden gesteld.

 

Buitengerechtelijke afdoening veroorzaken gevaar op de weg

De Officier van Justitie heeft de mogelijkheid de zaak over het veroorzaken van gevaar op de weg buitengerechtelijk, dus zonder tussenkomst van een rechter, af te doen. Na het politieverhoor kan de officier een zogenaamde TOM-zitting laten plaatsvinden, waarbij u een transactievoorstel wordt voorgelegd. Indien u dit voorstel niet accepteert zult u alsnog een uitnodiging ontvangen om voor de rechter te verschijnen. Naast de mogelijkheid tot een TOMzitting heeft de officier ook de mogelijkheid een OM-zitting te laten plaatsvinden, waarbij een strafbeschikking wordt voorgesteld. Wanneer u het niet eens bent met de straf van de strafbeschikking kunt u maar gedurende veertien dagen na het bepalen van de strafmaat de tijd om hiertegen in verzet te gaan. Wij kunnen u hierover adviseren en het verzet voor u instellen.

Voor veel verdachten klinkt het accepteren van een transactievoorstel of een strafbeschikking verleidelijk, de gang naar de rechter wordt door middel van acceptatie namelijk uitgesloten. Echter leidt een acceptatie, net als een uitspraak van de rechter, wel tot een strafblad wat nadelige gevolgen kan hebben voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). De Officier van Justitie is geen onafhankelijke rechter, waardoor de strafmaat regelmatig hoger uitvalt dan nodig. Accepteer een voorstel van de officier daarom niet zonder eerst contact te hebben gehad met een advocaat van ons kantoor, om zo, indien mogelijk, een strafblad voor gevaar op de weg te voorkomen.

Indien de zaak niet door de Officier van Justitie wordt afgedaan zult u een dagvaarding ontvangen om voor de politierechter of de rechters van de Meervoudige Strafkamer te verschijnen. Bij de rechtbank heeft u de mogelijkheid verweer te voeren. De advocaat die contact met u opneemt na het invullen van het contact formulier is strafrechtspecialist, waardoor u met hem of haar juridisch sterk staat in de rechtbank.

 

Schakel direct de bijstand van een advocaat in

Een advocaat kan u voorafgaand en tijdens het politieverhoor, tijdens de TOM-zitting of OMzitting en in de rechtbank voor de politierechter of de Meervoudige Strafkamer bijstaan. De advocaat van strafrecht-advocaat.nl is ervaren in het verdedigen van zaken over het veroorzaken van gevaar op de weg. Door zijn of haar ervaring met de Wegenverkeerswet en de rechtspraak zal er een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, worden bereikt.

Neem vrijblijvend contact op met een ervaren strafrechtadvocaat door het formulier van onze website in te vullen.

Direct Contact met Advocaat voor uw Politieverhoor over veroorzaken gevaar op de weg

Gratis & vrijblijvend gesprek


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Tips voor uw verhoor

Laat u niet van de wijs brengen bij het politieverhoor

  • Luister goed naar de vraag
  • Als u het niet weet, zeg dat 
  • Ga niet zomaar zaken verzinnen 
  • Lees uw verklaring altijd rustig door
  • Teken alleen als u het er 100% mee eens bent
  • Als het niet klopt wat er staat, sta dan op wijziging
  • Als men dat weigert: Weiger dan te tekenen 
  • Bij twijfel, breek het verhoor af en vraag om uw advocaat
  • Neem altijd contact op met een advocaat voor uw verhoor (klik hier)

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (131 beoordelingen)
  • Complimenten voor de transparante en prettige manier waarop hij mij heeft bijgestaan ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  • Deze advocaat kan ik ieder aanbevelen ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Actualiteit Politieverhoor veroorzaken gevaar op de weg

Auteur

Er zijn op dit moment geen nieuwsberichten.