Politieverhoor verboden wapenbezit en advocaat

Advocaat bij politieverhoor over verboden wapenbezit

Heeft u een uitnodiging ontvangen om op het politiebureau te verschijnen voor een politieverhoor over verboden wapenbezit? Wilt u graag bijstand van een ervaren advocaat?

Verboden wapenbezit

De Nederlandse wet- en regelgeving heeft het verboden om wapens en munitie te bezitten of te gebruiken. Een sportschutter of een jager die 18 jaar of ouder is kan echter een vergunning aanvragen om vuurwapens en munitie te bezitten en te gebruiken. Indien zij deze vergunning krijgen en zich houden aan de regels die gesteld zijn in de Wet Wapens en Munitie zijn zij niet strafbaar. Wanneer u deze vergunning niet heeft of handelt in strijd met de regels pleegt u een strafbaar feit in het geval dat u wapens en munitie bezit of gebruikt. De straffen die hierop staan zijn fors. Bijvoorbeeld op het bezit van een revolver of een pistool staat een gevangenisstraf van drie maanden. Op het bezit van een automatisch vuurwapen staat zelfs een gevangenisstraf van negen maanden. De strafmaat wordt daarnaast bepaald door verschillende factoren. Zo zal de strafmaat bijvoorbeeld hoger uitvallen wanneer het wapen geladen was of wanneer het in het openbaar werd gedragen.

 

Verboden wapens volgens de Wet Wapens en Munitie

De Wet Wapens en Munitie is een wet die het voorhanden hebben, het (over)dragen en het vervaardigen van bepaalde wapens en munitie verbiedt wanneer er geen sprake is van een uitzondering zoals een vergunning. Op grond van deze wet zijn onder andere stiletto’s, werpmessen, (alarm)pistolen, geweren, revolvers, (vol)automatische vuurwapens, boksbeugels, vlindermessen, geheime vuurwapens die lijken op een ander voorwerp dan een wapen, pepperspray, militaire wapens, explosieven, handgranaten en katapulten verboden.

Ook voorwerpen die door hun vorm en afmetingen sprekende gelijkenis vertonen met vuurwapens of met voor ontploffing bestemde voorwerpen, we spreken dan van nepwapens, zijn verboden. De kleur van een nepwapen telt niet mee in de beoordeling of het nepwapen sprekend lijkt op een echt wapen, er wordt enkel gekeken naar de afmetingen en de vorm van het nepwapen. Verder kan ook een luchtdrukwapen strafbaar zijn, wanneer deze op een echt wapen lijkt of wanneer niet aan de voorwaarden van gebruik wordt voldaan.

 

Verboden wapenbezit complexe juridische stof

Het is juridisch lastig om bij diverse wapens aan te geven of het wel valt onder de lijst van verboden wapens. Dit vraagstuk zal door een specialist van de politie worden beoordeelt, wat vervolgens wordt vastgelegd in een deskundigenrapport. Een advocaat van ons kantoor heeft ervaring met verboden wapenbezit en zal aan de hand van uw processtukken kijken of het deskundigenrapport wel klopt en of er wel sprake is van het in het bezit hebben en of gebruiken van een strafbaar vuurwapen. Aan de hand van de bevindingen zal de advocaat een goed juridisch verweer kunnen voeren, zoals bijvoorbeeld het verweer dat het wapen niet onder de lijst van verboden wapens valt, om zo, indien mogelijk, een zo laag mogelijke straf – of zelfs vrijspraak - te bereiken.

 

Politieverhoor over verboden wapenbezit, aanwezigheid advocaat

Indien u een uitnodiging heeft ontvangen voor een politieverhoor over verboden wapenbezit wilt de politie u graag vragen stellen om achter de waarheid in uw zaak te komen. Veel verdachten ervaren het politieverhoor als eng en onzeker en voelen veel druk tijdens het verhoor. Dit is logisch, want uit onderzoek van de politie blijkt dat de antwoorden op de vragen tijdens het politieverhoor in grote mate bijdragen aan de bewijsvoering in de zaak. Daarnaast is er de druk aanwezig om te verklaren door het feit dat u, als verdachte van verboden wapenbezit, een zware straf boven het hoofd hangt. Een ervaren advocaat in verboden wapenbezit van ons kantoor zal u goed voorbereiden op het politieverhoor waardoor u weet wat u te wachten staat. Ook zal de advocaat ingrijpen wanneer de politie (te veel) sturende vragen stelt of (ongeoorloofde) druk op u uitoefent tijdens het politieverhoor.

 

Advocaat bij TOM zitting of OM zitting over verboden wapenbezit

Na het politieverhoor pleegt de Officier van Justitie overleg met de politie over de bevindingen van het verhoor. De Officier van Justitie kan beslissen om een TOM-zitting of een OMzitting te laten plaatsvinden. Tijdens de TOMzitting zal u een transactievoorstel worden gedaan en tijdens de OM-zitting een strafbeschikking. Indien u het voorstel accepteert, hoeft u niet voor de rechter te verschijnen voor verboden wapenbezit, maar u krijgt wél een aantekening op uw strafblad.

Een advocaat van ons kantoor kan dankzij zijn of haar jarenlange ervaring goed inschatten of de straf die de officier in het voorstel eist wel passend is. Wellicht accepteert u het voorstel, om niet voor de rechter te hoeven verschijnen, terwijl u onschuldig bent? In dat geval ontvangt u ten onrechte een strafblad, wat gevolgen kan hebben voor uw Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Wijs daarom de mogelijkheid tot een advocaat nooit af, zonder eerst contact te hebben gehad met ons kantoor.

 

Advocaat politieverhoor voor verboden wapenbezit

De straffen voor verboden wapenbezit zijn fors en het is juridisch ingewikkeld. Een advocaat van ons kantoor is ervaren in het verdedigen van zaken over verboden wapenbezit. Door de ervaring met de Wet Wapens en Munitie zal de advocaat een goed juridisch verweer vormen, waardoor hij of zij, indien mogelijk, een zo laag mogelijke straf of vrijspraak zal bereiken.

Neem vrijblijvend contact op met een advocaat van ons kantoor door het formulier van onze website in te vullen. Wij adviseren u graag over uw politieverhoor voor verboden wapenbezit.

 

Direct Contact met Advocaat voor uw Politieverhoor over verboden wapenbezit

Gratis & vrijblijvend gesprek


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Tips voor uw verhoor

Laat u niet van de wijs brengen bij het politieverhoor

  • Luister goed naar de vraag
  • Als u het niet weet, zeg dat 
  • Ga niet zomaar zaken verzinnen 
  • Lees uw verklaring altijd rustig door
  • Teken alleen als u het er 100% mee eens bent
  • Als het niet klopt wat er staat, sta dan op wijziging
  • Als men dat weigert: Weiger dan te tekenen 
  • Bij twijfel, breek het verhoor af en vraag om uw advocaat
  • Neem altijd contact op met een advocaat voor uw verhoor (klik hier)

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (131 beoordelingen)
  • Complimenten voor de transparante en prettige manier waarop hij mij heeft bijgestaan ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  • Deze advocaat kan ik ieder aanbevelen ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Actualiteit Politieverhoor verboden wapenbezit

Auteur

Er zijn op dit moment geen nieuwsberichten.