Politieverhoor verzekeringsfraude en inschakelen advocaat

Advocaat bij het politieverhoor over verzekeringsfraude

Wordt u verdacht van verzekeringsfraude en wilt u zich laten bijstaan door een goede advocaat? Heeft u een uitnodiging gekregen om op het politiebureau tijdens een politieverhoor vragen te beantwoorden over de verzekeringsfraude waarvan u verdacht wordt?

Verzekeringsfraude

Er is sprake van verzekeringsfraude wanneer u, als verdachte, onjuiste informatie hebt doorgegeven aan de verzekeraar. Verzekeringsfraude komt in allerlei gradaties voor, zo kan het zijn dat u bij de verzekering heeft aangegeven dat uw fototoestel op vakantie is gestolen, terwijl dat niet het geval is. Ook kan het zijn dat u bij de verzekering opgeeft dat bij een inbraak inboedel is gestolen, terwijl dit niet ie gebeurd of er veel minder zaken zijn gestolen dan u heeft opgegeven. In beide voorbeelden is er sprake van verzekeringsfraude, wat vergaande gevolgen heeft.

 

Zware straffen verzekeringsfraude

Op verzekeringsfraude staan zware sancties. Allereerst zal uw verzekering bij de verzekeringsmaatschappij waarbij u gefraudeerd heeft worden stopgezet. Bovendien komt u op een zwarte lijst voor verzekeraars te staan, het zogenaamde Fraude Registratie en Informatie Systeem Holland (FISH), wat het lastig maakt om een betaalbare nieuwe verzekering af te sluiten bij een andere verzekeringsmaatschappij. Daarnaast zal de verzekeraar waarbij de fraude heeft plaatsgevonden de kosten van het onderzoek op u, als fraudeur, verhalen.

Naast deze sancties, zullen er ook strafrechtelijke sancties volgen wanneer de verzekeraar van de verzekeringsfraude aangifte doet bij de politie. Afhankelijk van de hoogte van het financieel voordeel van de verzekeringsfraude en of u al dan niet eerder bent veroordeeld voor verzekeringsfraude (recidive), zal er door de Officier van Justitie een werkstraf of een gevangenisstraf worden geëist, naast de sancties die door de verzekeraar worden opgelegd. Ook speelt de eventuele verdenking van valsheid in geschrift een rol. Indien u papieren heeft vervalst om verzekeringsfraude te plegen zal de strafmaat nog hoger uitvallen…

 

Politieverhoor over verzekeringsfraude

Indien de verzekeraar aangifte heeft gedaan van verzekeringsfraude en u wordt uitgenodigd voor een politieverhoor hierover, bent u verdachte. Tijdens het politieverhoor zal de politie u allerlei vragen stellen over de verzekeringsfraude waarvan u verdacht wordt, om zo de waarheid te achterhalen. Op het politiebureau zal u in een kamertje worden ondervraagd door politieagenten of verbalisanten die regelmatig sturende vragen zullen stellen. Onze ervaring is dat het politieverhoor voor veel verdachten als eng en onzeker wordt ervaren. Door deze spanning kan u, als verdachte, antwoorden geven waar u achteraf spijt van krijgt. Zeker op sturende vragen worden snel fouten antwoorden gegeven, zelfs wanneer u onschuldig bent.

U heeft als verdachte van verzekeringsfraude de mogelijkheid om voorafgaand en tijdens het politieverhoor gebruik te maken van de bijstand van een advocaat. Een advocaat van ons kantoor heeft jarenlange ervaring in zaken over verzekeringsfraude, waardoor hij of zij u als geen ander kan voorbereiden op wat u te wachten staat. Ook zal de advocaat u op uw rechten en plichten tijdens het politieverhoor wijzen, zoals het zwijgrecht. Tijdens het politieverhoor kan de advocaat ingrijpen wanneer de politie (te veel) sturende vragen stelt of wanneer zij druk op u, als verdachte, uitoefenen.

 

Buitengerechtelijke afdoening verzekeringsfraude door de Officier van Justitie

De Officier van Justitie heeft na het overleg met de politie over het politieverhoor de mogelijkheid om de zaak zelf, zonder tussenkomst van een rechter, af te doen.

Hiertoe heeft de officier de mogelijkheid om een strafbeschikking voor te stellen tijdens een OMzitting. Indien u het niet eens bent met de straf van de strafbeschikking heeft u maar veertien dagen de tijd om hiertegen in verzet te komen.

Naast de mogelijkheid tot een strafbeschikking heeft de Officier van Justitie ook de mogelijkheid tot het voorstellen van een transactievoorstel tijdens een TOM-zitting. Indien u dit voorstel niet accepteert, zult u alsnog een oproeping krijgen om voor de rechter te verschijnen. Voor veel verdachten klinkt het accepteren van het transactievoorstel of de strafbeschikking aantrekkelijk, omdat ze dan niet meer voor de rechter hoeven te verschijnen. Acceptatie van het voorstel tijdens een OMzitting of TOM-zitting leidt echter, net zo goed als een uitspraak van een rechter, tot een strafblad, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

De Officier van Justitie is niet net als de rechter onafhankelijk, waardoor u zich bij het voorstel dient af te vragen of deze wel redelijk is. Om dit te kunnen beoordelen is kennis van de rechtspraktijk noodzakelijk. Onze ervaring is dat er regelmatig een (te) hoge straf wordt opgelegd in de strafbeschikking of het transactievoorstel. Accepteer het voorstel van de officier daarom niet voordat u eerst contact hebt gehad met een advocaat van ons kantoor. De advocaat kan dankzij zijn of haar jarenlange ervaring over verzekeringsfraude een goede inschatting maken van wat in uw geval een redelijke strafmaat is, en wat niet. Hierdoor kan de advocaat, indien mogelijk, een onterechte of onjuiste aantekening op uw strafblad voor verzekeringsfraude voor u voorkomen. 

Indien de Officier van Justitie na het politieverhoor geen TOMzitting of OM-zitting laat plaatsvinden, zult u een oproeping ontvangen om voor de politierechter of Meervoudige Strafkamer te verschijnen. Tijdens de zitting in de rechtbank heeft u de mogelijkheid om verweer te voeren. Een advocaat van ons kantoor zal na het doornemen van uw processtukken komen tot een goed juridisch verweer, waardoor een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk vrijspraak, wordt bereikt.

 

Advocaat van Singel Advocaten voor verzekeringsfraude

Op verzekeringsfraude staan zware straffen. Een advocaat van ons kantoor kan u dankzij zijn of haar jarenlange ervaring en kennis bijstaan om u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk vrijspraak, te bereiken. De advocaat kan u voor, tijdens of na het politieverhoor, tijdens de OMzitting of TOM-zitting en in de rechtszaal bij de politierechter of de Meervoudige Kamer bijstaan.

Neem vrijblijvend contact op met een advocaat van ons kantoor door het formulier van onze website in te vullen en kom erachter wat wij voor u kunnen betekenen.

 

 

Direct Contact met Advocaat voor uw Politieverhoor over verzekeringsfraude

Gratis & vrijblijvend gesprek


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Tips voor uw verhoor

Laat u niet van de wijs brengen bij het politieverhoor

 • Luister goed naar de vraag
 • Als u het niet weet, zeg dat 
 • Ga niet zomaar zaken verzinnen 
 • Lees uw verklaring altijd rustig door
 • Teken alleen als u het er 100% mee eens bent
 • Als het niet klopt wat er staat, sta dan op wijziging
 • Als men dat weigert: Weiger dan te tekenen 
 • Bij twijfel, breek het verhoor af en vraag om uw advocaat
 • Neem altijd contact op met een advocaat voor uw verhoor (klik hier)

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (131 beoordelingen)
 • Complimenten voor de transparante en prettige manier waarop hij mij heeft bijgestaan ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
 • Deze advocaat kan ik ieder aanbevelen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Actualiteit Politieverhoor verzekeringsfraude

Auteur

Er zijn op dit moment geen nieuwsberichten.